Så står vi utanför HC, Freddy med sin turkosa sportbag kastad över axeln, och jag med väska och plastkasse. Han låser upp sin skraltiga cykel. ”Vart ska du?” frågar han, och jag pekar lite svepande mot Möllan. ”Jag ska till Södervärn”, säger han, ”och ta bussen därifrån. Ska jag rama dig en bit?”
Jag skakar på huvudet. ”Det är inte så långt.” Det ser ut på honom som att han fattar att jag ljuger, men han orkar inte bry sig mer.
”Okej”, säger han. ”Vi ses då.”

Jag står kvar utanför HC medan Freddy cyklar iväg. Det ser komiskt ut med den där lite klumpiga gestalten på den vingliga cykeln, men just nu har jag ingen lust att skratta. Kanske är det sista gången jag ser honom.
När han försvunnit tar jag till höger, åt stan till – annars kommer jag bara längre söderut, och där hittar jag verkligen inte. Vid korsningen svänger jag upp på Amiralsgatan och följer den mot centrum. Inte den minsta aning har jag om vart jag ska.
Medan jag går där kommer en textsnutt jag en gång skrev i min dagbok för mig:

Jag är med ingen. Jag är alltid inte med någon.

Faktiskt är allt bara som vanligt, så som det alltid har varit.

Jag går planlöst, benen styr mot caféet jag var på förra gången, men när jag går längs kanalen får jag syn på ett annat café, ett som jag aldrig varit på eftersom det drivs av kyrkan. Jag har alltid tänkt att om man går in där så kommer någon med frälst blick och kastar sig över en för att prata om gud. Men framför mig går två tjejer och en kille med svartfärgat hår och randig tröja, och de går in genom porten. I portöppningen ser jag fler människor. Innan jag hunnit tänka vidare på saken har jag också vikt av. Öppnat dörren och gått in.
På en liten scen står en tjej med mikrofon och brevid sitter en kille med gitarr, halvt uppflugen på en barstol. Tjejen har lockigt rödbrunt hår och med sin mörka röst ömsom sjunger och ömsom talar hon fram visor och diktstrofer.
Jag sätter mig och lyssnar, tacksam över att få koncentrera mig på melodier och texter, över att få slippa tänka.
Efter en stund går jag bort och köper läsk och en chokladboll.

Nästa